visuaaliset muistiinpanot
Tällä viikolla oli maailman ensimmäinen ”World sketchnote day”. Somessa jaettiin visuaalisia muistiinpanoja mm. aiheista ”Sketchnotes are..” ”Sketchnotes changed my life” ja ”I wish I could create sketchnotes for…” Tein itse kiteytyksen siitä, mitä visuaaliset muistiinpanot (sketchnotes) ovat, ja mitä niistä ensimmäisenä tuli mieleen. Lisäksi juhlistin päivää perustamalla visuaalisten fasilitaattorien ryhmän facebookiin. ”Suomen Kyllit”-ryhmä toimii alustana sille pienelle porukalle Suomessa, jotka työskentelevät piirrellen, visuaalisen fasilitoinnin, piirrosvideoiden ja visuaalisten muistiinpanojen parissa. Jos koet kuuluvasi tähän porukkaan, tervetuloa mukaan keskustelemaan!
visuaaliset muistiinpanot, sketch notes

Sketchnotes…siis mitä?

Sketchnotes-sanalla ei ole oikein hyvää suoraa vakiintunutta käännöstä. Itse olen käyttänyt sanaparia visuaaliset muistiinpanot, tämä voi tosin käsittää myös alleen englaninkielisen sanan ”graphic recording”, visuaalisen taltioimisen (tosin sketchnoting voi sekin olla samalla myös tätä, visuaalista taltioimista yhtälailla). Mikä olisi siis hyvä verbi kuvaamaan sanaa sketchnoting? Henkilökohtaisten, pääsääntöisesti pienempään kokoon tehtyjen, kuvitettujen muistiinpanojen tekemistä?

Visuaaliset muistiinpanot vs. tavalliset muistiinpanot

Monet ihmiset tekevät esimerkiksi luennoilla ja seminaareissa muistiinpanoja, kirjoittaen tärkeimmän tiedon ylös. Pieni vähemmistö tekee jo myös visuaalisia muistiinpanoja, joissa kuva, värit ja muodot ryhmittävät tietoa, tekevät siitä visuaalisesti loogisen ja mieleenpainuvan. Visuaalisilla elementeillä muistiinpanoihin lisätään tunnetta, loogisuutta ja ehkäpä hauskuuttakin. Näiden elementtien avulla muistaminen on helpompaa ja oppiminen tehokkaampaa. Visuaaliset muistiinpanot voivat olla kauniita, mutta tärkeintä on kuitenkin se, että ne taltioivat hyvin ideat ja auttavat tekijäänsä ja/tai yleisöänsä oppimaan ja hahmottamaan tietoa paremmin.

Sketchnotes vs. graphic recording

Koen, että visuaaliset muistiinpanot vihossani ovat henkilökohtaisempia, kuin visuaalinen taltiointi suurelle canvakselle. Joka tapauksessa täysin objektiivista näkemystä on mahdoton taltioida piirrettyihin muistiinpanoihin, mutta henkilökohtaisissa muistiinpanoissa voi todella poimia vaikka ainoastaan sen tiedon, joka juuri taltiointihetkellä on SINULLE relevantia ja kolahtaa erityisellä tavalla. Itselläni on erilainen asenne muistiinpanojen tekemiseen silloin, kun muistiinpanot ovat vain minua varten versus silloin, kun haluan, että muistiinpanoista on hyötyä myös muille. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että omissa muistiinpanoissa voin kirjoittaa sotkuisemmin, kuin muille tehtävissä muistiinpanoissa. Toisaalta koen, että sketchnotes on nimenomaan jotain mitä tehdään pienempään kokoon ja näytetään muille vasta tilaisuuden jälkeen -> ehkä niissä on sen takia enemmän tekstiä, jotta ihmisten on helpompi saada sisällöstä kiinni. Kuvan muodostuminen ei ole yhtälailla osa prosessia, kuin isolle paperille tehty visuaalinen taltiointi.

Ovatko visuaaliset muistiinpanot graafista fasilitointia?

Visuaaliset muistiinpanot, eivät välttämättä fasilitoi prosessia, mutta oppimista ne pyrkivät auttaamaan joka tapauksessa. Henkilökohtaisia muistiinpanoja tehdessäsi, kuuntelemisen on oltava tarkempaa ja sinun on jäsenneltävä tietoa ahkerasti. Usein itse visuaalisia muistiinpanoja tehtyäni olen aivan poikki, mikä on tietenkin merkki ahkerasta ajattelusta ja oppimisesta. Visuaalisiin muistiinpanoihin palatessa myös muiden on mahdollista palauttaa mieleen opittuja asioita. Visuaaliset muistiinpanot siis auttavat eli fasilitoivat oppimista, ja tämän takia nekin voidaan nähdä olevan osa visuaalista fasilitointia.

Haluaisitko oppia lisää siitä, miten voisit hyödyntää piirtelyä omien muistiinpanojen tekemisessä?

Lue lisää visualisen ajattelun koulutuksistani: http://sallalehtipuu.fi/koulutus